Saturday, April 21, 2007

Gratis Är Godare

Den senaste veckan har jag lyssnat en hel del på tre nya bra skivor. Först ut är Redmans skiva Red Gone Wild: Thee Album. Det handlar om funkdoktorns första skiva på över 6 år. Sådana långa uppehåll brukar inte betyda att man har så mycket att se fram emot när artisten i fråga slutligen återvänder, men så är inte fallet här. Här är det klassisk hip hop av hög kvalité som presenteras av Redman och vänner och det är minst sagt ett kärt återseende. Hur låter det då? Trots att Redman har varit med i branchen väldigt länge så får man inte höra en massa tjat om hur jobbigt det är att vara en rap-veteran och gnäll om hur förbisedd han är av många. Istället så gör han det han gör bäst, det vill säga rappar skjortan av majoriteten av sina konkurrenter. Och allt med en energifylld vibe som får en att med glädje se tillbaka på när man fick nöjet att höra Redman första gången på EPMDs klassiska Headbanger i början av 90-talet. Han var bra då och han är bra 17 år senare. Imponerande!
Den andra skivan som har snurrat hemma mycket är Kultirations Döden Föder. Jag har alltid varit väldigt svag för Kultirations sound och blir inte besviken den här gången heller. Inte mycket nytt har hänt sedan 2005 års Grogrund. Det enda är väl egentligen att det, precis som på sångaren Marcus Bergs soloskiva, dyker upp ett par spår på engelska. Vad tanken är med detta vet jag inte. Det låter bra, men på samma gång lite onödigt. Antar att det har att göra med att de vill nå ut lite mer med sin musik vilket jag verkligen hoppas att de lyckas med. Kommer nog lyssna en hel del på denna skiva i sommar då det är den bästa svenska reggaen just nu. Och det kommer det nog att vara fram till att Kapten Röd släpper sin fullängdare. När det nu blir. Ryktena säger juni men vem vet egentligen...
En skiva som har några veckor på nacken men som jag absolut inte tycker att ni ska missa är SJ Esaus Wrong Faced Cat Feed Collapse. Hur ska man beskriva den bäst? Det går verkligen inte. Det enda jag kan säga är att om ni gillar det som släpps på skivbolaget anticon så kommer ni nog gilla även detta (SJ ligger som av en enorm slump just på detta bolag...). Det är eget, det är inte det mest lättillgängliga man kan ha i lurarna och det är väldigt bra. Det var länge sedan nu som jag blev besviken på något anticon-släpp. Får hoppas att man inte blir besviken senare i år när det väntas skivor från bland andra Thee More Shallows, alias, sole och DJ Mayonnaise.

No comments: