Monday, November 27, 2006

Porter - "Dead Cat On The Line"

Porter. Jag har nämnt den här killen tidigare i min blogg då han bl.a. är en av medlemmarna i det löst sammansatta kollektivet Out of the Blue Crew samt att han låg bakom majoriteten på den lysande skivan "Tropiczone Swap".
Kände dock att jag var tvungen att tillägna honom ett par rader till efter att ha hört "Dead Cat on the Line". En instrumental som verkligen svänger gubbfett! Gå gärna in på hans Myspace-sida och njut av den!
Håll även ögonen öppna för kommande samarbeten med bland annat Abstract Rude. Den här killen glöder, ingen tvekan om det.

Sunday, November 26, 2006

"World Trade Center"

"Nja" är väl det enda jag har att säga om den, varken mer eller mindre...

Thursday, November 23, 2006

Brenmar Someday - "A 16 Bit Theatre"

Ibland stöter man på roliga upptäckter utan att man ens varit på jakt efter något. Chicago-producenten Brenmar Someday och hans cd-r "A 16 Bit Theatre" sprang jag mest på då jag var ute och letade efter låtar som poeten/emceen Brad Hamers medverkat på. Och tala om fynd! Denna 7-spårs skiva bjuder på 5 instrumentala produktioner. Dom svävar runt i regionerna mellan drum n bass, house och hip hop och gör att man bara sluter ögonen och drömmer sig bort. Bara dom hade räckt för att göra detta till en bra skiva. Men lägg sen till dom två vokala spåren och du har en fullträff i högtalarna. Först ut är "Aisle 6" som gästas av ingen mindre än freestyle-kungen AdeeM. En skönt jazzig produktion från Brenmar som översköljs av ett underbart flyt. Njuter! Men vi har som sagt inte kommit till skivans höjdpunkt än, låten som Brad Hamers är med på. "If Also Thinks" är förkrossande bra!! Här bjuds man på en poesisvada som får mig att rysa av njutning. Och allt detta levererat till sköna beats och stråkar.
Snacka om fynd!!

Wednesday, November 22, 2006

la2thebay


Veckans lista över vad som är bäst just nu kan egentligen bara stavas som la2thebay. Ett westcoast-kollektiv som omfattar det mesta av det bästa just nu inom hiphopen, och denna vecka är numera den officiella la2thebay-veckan i min värld. Istället för att lista vilka skivor som är dom bästa just nu (vilket är en omöjlighet när det kommer till det här gänget) så tänkte jag bara säga vilka album som har spelats lite extra mycket denna vecka:

 • Neila - "Vertical Trees with Eternal Leaves"
  Inte bara världens bästa kvinnliga emcee utan en av dom bästa överhuvudtaget.
 • Deeskee - "In Loving Memory of Deeskee"
  Producent extraordinär.
 • Araknophobix - "Telepathic Ambush"
  Inget för dom som vill ha ljus och glad musik. Jag älskar det dock!
 • Life Rexall - "Dollar Bin Jewels"
  Medlem i The Shape Shifters. För mig räcker det långt.
 • Xololanxinxo - "People Kill the Person"
  Tänk om man ändå fick använda namn i Alfapet, grymma poäng i såna fall...
 • Akuma - "Eye in the Sky"
  Denne mans flow är inte av denna värld!!

  Kan inte låta bli att avsluta med en bild på ytterligare en av representanterna för la2thebay, nämligen Existereo från The Shape Shifters. Hård är bara förnamnet.

 • Friday, November 17, 2006

  Shameless Selfpromotion pt. 2


  I nästa vecka är det dags igen. Då kommer det andra numret av kulturtidskriften plural ut.
  Fokus i detta numret är på copyright. Förutom det så innehåller den krönikor från bokmässan, mat, en serie, en ny recensionsdel med både konserter och litteratur. Själv har jag, som jag tidigare nämnt, gjort en intervju med Kapten Röd och en recension av Jeff Changs förträffliga bok "Can't Stop Won't Stop".
  Sedan medföljer även en cd-skiva denna gång. Den innehåller bl.a. några inspelningar från Överjord festivalen, poesi samt instrumentalmusik (läs: electro och synth) från bl.a. Synthetical, Der Musikant och Mikael Enqvist från Pistol Disco.
  Jag har själv inte haft möjlighet att lyssna igenom skivan än, men jag måste säga att jag är lite besviken över att majoriteten av den har den inriktning som den har. Men det är bara min personliga smak. Eventuellt kommer jag med en recension av den när jag har haft chansen att lyssna på skivan.

  Tidskriften kommer att finnas att köpa på SL Books och vänder sig om, båda på Andra Långgatan här i Göteborg.

  Thursday, November 16, 2006

  "Heroes"

  Gillar ni superhjältar men kanske är trött på att det aldrig finns någon vardagsrealism i såna serier och filmer? Sökandet är över. Har precis tittat på dom första 8 avsnitten av NBCs nya serie "Heroes" och den är bra. Mycket bra! Det handlar om helt vanliga människor som sakta men säkert upptäcker sina superkrafter och lär sig att hantera dom. Det som är skönt med serien är att det inte är någon form av ytliga personporträtt som i t.ex. "Smallville" och liknande serier, utan man kommer in på djupet på karaktärerna väldigt bra. "X-Men" är väl den som ligger närmast i likhet, men det här är så mycket bättre. Vill egentligen inte säga för mycket om serien utan avslutar helt enkelt med att varmt rekommendera den!

  Saturday, November 11, 2006

  Don't Call It A Comeback


  På måndag styr jag återigen kosan mot Göteborg men jag har en känsla av att jag kommer återkomma hit, och den gången för gott. Det visar sig med tiden.

  Friday, November 10, 2006

  Face Candy

  Känns som om jag med jämna mellanrum återkommer till en särskild artist. Det här är säkert 3-4 gången som jag kommer skriva om Eyedea
  i den här bloggen, och det är garanterat inte sista gången. Orsaken till detta är faktiskt ganska enkel. Han är den bästa emceen there is där ute och jag älskar verkligen hans grejor.
  Hans emo-projekt Carbon Carousel som jag skrivit om tidigare var väl kanske inte hans starkaste musikaliska bidrag direkt. Därför så är den nya skivan "This is Where We Were" med Face Candy desto mer välkomnad.
  Här får vi höra Eyedea, Carnage m.fl. göra det dom gör allra bäst, nämligen freestyla och leka med orden. Det hela är en skiva med improvisiserad musik och freestyle emceeing inspelat live under 2005 medans dom var ute och turnerade. Det hela handlar helt enkelt om 3 emcees som kör tillsammans med en basist och en trummis. Resultatet? Lysande! Skivan ligger på pålitliga Rhymesayers Entertainment och är värd att kolla in. Freestyle, jazz och poesi som sopar mattan med många s.k. slam-poeter. Vad mer kan man begära?

  Thursday, November 09, 2006

  Bracken - "Heathens"  Håll gärna ögonen öppna efter anticons senaste fynd, Bracken från Leedsbaserade Hood. Nya 12"an "Heathens" är underbart drömsk och får en verkligen att se fram emot fullängdaren "We Know About the Need" som kommer i början av 2007. anticon går verkligen från klarhet till klarhet (som vanligt).

  Sen kommer ett helt orelaterat lästips. Läs följande kolumn signerad förre Monty Python-medlemmen Terry Jones. Läs antingen orginalet publicerat på brittiska tidningen The Guardians sida här, eller den svenska översättningen som man idag kan hitta på Aftonbladets hemsida här. Njut!

  Wednesday, November 08, 2006

  Jeff Albertson

  Ibland behöver man ingen egentlig anledning, men har man som en del av sitt examensarbete på universitetet översatt "Sagan om Ringen" till Klingonska så har man alltid en plats i mitt hjärta!

  Tuesday, November 07, 2006

  Vecka 45

  Bäst just nu i Säter:

 • Viktor Breen - "The Song of Me Rising From the Bed and Meeting the Sun" (album)
  Tidig Viktor Sjöberg som känns alldeles perfekt här och nu. Ladda ner här
 • Subtitle - "Terrain to Roam" (album)
  Genomgående stark skiva som man gärna återkommer till
 • Cut Chemist - "The Audiences Listening" (cd)
  Medans senaste Jurassic 5-släppet var svagt så imponerar Cut Chemist
 • Buck 65 - "Indestructable Sam" (mp3)
  Bästa låten från nya "Dirty Work EP"
 • "Black Books" (tv-serie)
  En underbar brittisk komediserie som har allt! Tack Emma för tipset!
 • "House" (tv-serie)
  Kan aldrig bli fel när Hugh Laurie är med!

 • Friday, November 03, 2006

  Snakes On A Plane

  Lägg INGA pengar på att se "Snakes On A Plane"! En riktigt, riktigt usel film som mest fick mig att vrida mig av olust rakt igenom!