Tuesday, June 27, 2006

Svenska Akademien

Sitter i min säng o skriver medan min sambo pumpar Svenska Akademien på hög volym ute i vardagsrummet. Risken är stor att den här texten kommer få en del irriterade svar, men jag vill bara få det sagt: Svenska Akademien är tråkiga!! Oerhört tråkiga till o med. Visst har Landskronas reggaestoltheter gjort en och annan bra låt, (våga bara inte nämna den hemska "Snapphaneklanen", för då kommer jag att hemsöka er för återstoden av era liv!), och live kan dom också få igång ett visst gung även hos mig. Men på skiva så är dom enligt mig bland det tråkigaste Sverige har att erbjuda på reggaefronten. Relativt osvängigt, fegt PK och inte det minsta kittlande. Jag har under en lång tid nu funderat på vad det är exakt som jag stör mig på hos dom och precis nu så slår det mig hur tydligt som helst. Det är deras röster. Det finns inte ett uns själ i deras sång, rap och toastande. Det är stelbent, monotont och helt utan glöd. Allra helst så får Frithiof Anderssons båda favoriter Sture Allén d.y. och Leia Gärtner mig mest att känna mig sömnig och smått uttråkad. Inte så att deras texter är dåliga. Dom kanske inte är dom bästa texterna jag hört, men det är främst för deras oerhört sävliga framförande. Som om dom ständigt är smått nyvakna och sega vid inspelningstillfällena. General Knas är väl den i gruppen som jag personligen gillar bäst, men jämnfört med många andra toastare på den svenska scenen så står han sig väldigt slätt.

Jag vet att mina åsikter knappast har någon större betydelse, men om någon skulle be mig om vilken svensk reggae som jag skulle rekommendera så skulle S.A. aldrig vara en av dom. Jag tycker istället att man ska kolla in bl.a. Kapten Röd, Kultiration, Dubadown, Governor Andy och Storsien om man vill höra riktigt bra svensk reggae, och inte denna stela, tråkiga skånereggae.

Sunday, June 25, 2006

Playlist v. 26

Den här veckan har varit ovanligt musikbefriad för mig och därför blir det bara 2 musikaliska tips från mitt håll:

 • Darc Mind - "Outside Looking In" (mp3)
  Kommande old school-släpp på anticon som bådar gott. Lite klassisk boom bap
 • Mr Nogatco - "Nogatco Rd." (album)
  Galenpannan Kool Keith slår till igen!
 • Wednesday, June 21, 2006

  plural

  Nu har tidskriften "plural" äntligen kommit. Jag har nämnt den vid ett tidigare tillfälle, och med tanke på min egna medverkan så tänker jag givetvis skamlöst göra lite reklam för den.
  Det är alltså en nystartad kulturtidskrift med sin bas i Göteborg som nu har släppt sitt första nummer. Innehållet är ganska blandat, med intervjuer med olika konstnärer och musiker, poesi, essäer och krönikor.
  Den kommer enligt uppgift finnas att köpa på vänder sig om på Andra Långgatan i Göteborg. För er som eventuellt skulle vara intresserade att veta mer så kan ni nå redaktionen på tidskriftenplural@gmail.com.
  Köp den gärna om ni tycker att det är bra att det startas upp nya, självproducerade tidningar.
  Och där får reklamrutan nå sitt slut.

  Sunday, June 18, 2006

  Playlist v. 25

 • Glue - "A Lot To Say" (mp3)
  Har väntat på en sån här låt från Adeem och gänget, och nu är den här!
 • El-P - "Linda Tripp" (mp3)
  Det stenhårda svaret på soles diss "Dear Elpee". Som sagt, hårt
 • Non Phixion & The Arsonists - "14 Years Of Rap" (cd-spår)
  Klassiker man alltid återvänder till
 • Aesop Rock - "Float" (album)
  Kan inte sätta fingret på exakt vad det är som jag älskar hos denne man!
 • Dälek - "Disorted Prose" (mp3)
  Tänk Saul Willians senaste skiva, fast hårdare
 • Elefanten (Sonores) - "Mix #3 Egg Pie" (gratis mp3-mix)
  Viktor Sjöberg skapar sommarens soundtrack!
 • Buck 65 - "Man Overboard" (cd)
  Blir inte mycket bättre än så här

 • Saturday, June 17, 2006

  Röda Sten

  När det är som det ska vara


  När kapitalet får styra....


  Friday, June 16, 2006

  Masspsykos

  Jodå, jag erkänner. Jag var där. Jag satt där igår kväll på Röda Sten tillsammans med ett antal hundra personer för att se matchen mellan Sverige-Paraguay. Varför var jag där? Jag som faktiskt är väldigt ointresserad av fotboll och sport i stort. Enkelt. Av två anledningar: för det första så hade jag lovat min vän Klara att följa med, och sen så känns det ju lite som om sommaren 2006 har mycket med fotboll att göra så jag kände mig ändå nyfiken på det hela. Och en kall öl på en varm junikväll är ju faktiskt aldrig helt fel.
  Matchen i stort fann jag faktiskt rätt ointressant och seg. Innan matchen så hann vi även se sista halvleken mellan England-Trinidad & Tobago, och den var faktiskt klart roligare enligt mig.
  Men det som jag däremot fann oerhört fascinerande var den här masspsykosen som drabbar inbitna sportfans när det är en viktig match/tävling. Folk skriker, skrattar, svär, suckar utan att bry sig det minsta. Den annars så vanliga självkontrollen försvinner totalt och man blir till en stor likriktad massa som skriker slagord och hejaramsor med något lätt fanatiskt i blicken. Det hela är både underhållande, men oxå smått läskigt. På ett sätt önskar jag faktiskt att även jag kunde släppa loss och hänge mig så totalt i något för det verkar ju onekerligen givande. Men jag tror knappast att det är fotboll som kommer bli det som jag dansar på borden pga när Sverige har vunnit en vanlig gruppspelsmatch i nån turnering.
  Men men, på tisdag ska jag se en match till faktiskt, men denna gång inomhus i en soffa. Hoppas iaf att den matchen blir en smula roligare.

  Thursday, June 15, 2006

  anticon

  Det blir inte mycket bättre än så här:

  Tuesday, June 13, 2006

  Emcees

  Ganska ofta så åker jag på frågor som "vem är din favoritrappare" och dyl. Det är aldrig en lätt fråga att besvara eftersom det ibland handlar om vilket humör man är på. Men givetvis finns det ett antal emcees som har det där lilla extra som gör att man mår bra när man lyssnar till dom.
  Orkar dock inte räkna upp alla man gillar, för det skulle ta upp alltför mycket plats och jag tror inte att det är många som skulle orka läsa ändå.
  Men ett par av mina favoriter kan jag nämna här. Det finns ingen inbördes ranking dom emellan men alla hör utan större tvivel till min Top 10-lista. Så låt oss bara ta en av dom och börja:
  Slug från Atmosphere är då den första jag tar upp. En gudabenådad emcee både på skiva och scen, samt även en fantastisk freestylare. Sen att han ser bra ut är ju, som min vän Fredrik en gång sa, inget minus. Han är en av dom som kan måla upp känslor och blotta sina svagheter på ett sätt som får en att känna för honom samtidigt som man njuter av hans flow. Kolla gärna upp "The Lucy Ford EP" om ni vill höra honom när han är som bäst.
  Sen kommer lite av Slugs efterföljare. Nobs. Min absoluta favorit det senaste året och den som jag har lyssnat absolut mest på. Han är kanske inte världens mest tekniskt fantastiska emcee, men han kompenserar det med oerhört öppna och ärliga texter och han är inte rädd att visa sina brister som människa vilket är väldigt uppfriskande inom den adrenalinstinna hiphopvärlden. Sen att han är en grym producent oxå är ju knappast ett minus. Kolla in bl.a. skivan "Musicide" och njut!
  doseone (themselves, 13&God, subtle, cLOUDDEAD) är om man jämför med dom två tidigare nämnda en helt annan sorts emcee. En sann avantgardist som är underbar på att måla upp poetiska och abstrakta bilder med sina texter. Han är även en erkänt duktig battlerappare (vilket de flesta av dom jag nämner här är) och att se honom battla legenden P.E.A.C.E. i bara sina boxerkalsonger i 2000 års upplaga av Scribble Jam är en upplevelse. Många har kanske lite svårt för hans nasala gnälliga röst, men ge honom en chans och upptäck en väldigt kreativ och orädd artist. En rekommenderad skiva med honom är "Hemispheres".
  Slutligen bland dom som jag väljer att ta upp här är mr anticon himself, sole. En fantastisk poet och emcee med ett ordflöde och en politisk men på samma gång djupt abstrakt rapstil. Han har hållit på att släppa skivor sedan tidigt 90-tal och går enligt mig från klarhet till klarhet. Även om hans liveuppträdanden kanske inte är det mest spännande som
  går att beskåda så räcker det att sätta på skivan "Selling Live Water" så blir jag överkörd varenda gång. Inte ett dåligt spår, underbara produktioner från bl.a. alias och sen självklart Tim "sole" Holland själv. Har man gjort en textrad som:
  "The white man’s the fucking devil.
  I wanted to be black at age fourteen,
  so when they say I don’t respect the culture,
  truth is, I only rap ’cause i ain’t smart enough to write a book."

  så är man för evigt en favorit i min värld!

  Monday, June 12, 2006

  Playlist v. 24

  Det var flera veckor sen sist nu, så det är väl på tiden att jag ger er en ny lista över lite av det som får mig att må bra just nu i musikväg:

 • Buck 65 - "The Centaur (acoustic version)"(cd-spår)
  Denna låt fungerar alltid, och denna version är extra speciell
 • Freestyle Fellowship - "Shockadoom" (cd)
  En gammal platta som har återupptäckts
 • Her Space Holiday - "Audio Astronomy" (cd)
  Ytterligare en artist som jag är 1000 år efter alla andra att upptäcka
 • DangerDoom - "Occult Hymn EP" (cd)
  Skönt att höra att det är liv i grabbarna fortfarande
 • Weezer - "The Lion And The Witch"(cd)
  Weezer återkommer man alltid till i nån form
 • Iron & Wine - "Fever Dream" (mp3)
  Så vackert bara
 • Atmosphere - "Live från Hultsfred 2003" (mp3)
  Mr Dibbs intro ger mig rysningar varenda gång
 • DJ Shadow - "Excessive Ephemera" (LP)
  En av tidernas bästa skivor i nytt format

 • Sunday, June 11, 2006

  Den Gamle Och Havet

  Efter att ha bott här i västkustens pärla Göteborg i över 5 år nu, så har mina utflykter till den underbara skärgården varit alldeles för få och alldeles för spridda för att det ska vara bra. Igår tog dock jag och Emma tag i det hela. Vi tog en spårvagn ut till Saltholmen och därifrån båten ut till Brännö. Då ingen av oss tidigare besökt denna ö, så blev det hela lite av en upptäcksfärd från Rödsten hela vägen över ön till Husvik. Det är egentligen sjukt vackert ute här. Jag och Emma var dock inte helt överens huruvida man verkligen skulle vilja vara bosatt här. Är nog personligen för mycket av stadsbo för det. Men det finns ett lugn och en skönhet här som verkligen är bra för själen. Måste se till att åka ut mycket oftare till skärgården för att koppla bort verkligheten lite. Nästa besök är dock redan så gott som inbokat, det ser ut att bli Brännö Visfestival för mig den 7-8 juli.

  Friday, June 09, 2006

  Sommarens Things To Do List

  Den här listan är mest för mig själv. För att få ner i skrift vad jag önskar få ut av denna sommar. Förhoppningsvis så kommer den sporra mig att verkligen ta tag i sakerna och inte bara slacka mig igenom hela sommaren utan att ha något att visa för den i slutet av augusti.

 • Åka till Sthlm och hälsa på mina underbara vänner
 • Åka till Dalarna och njuta av att inte vara i Göteborg och koppla bort världen
 • Blåvalsgatan Summer Jam 2006 - i månadsskiftet juni/juli. För alla oss som varken orkar eller har lust att bege oss till Roskilde
 • Johannesbergsfestivalen - The second year in a row ska vi ha vår egna mini-festival i Johanneberg
 • Dricka öl i Slottskogen med Axel
 • Börja läsa mer böcker igen, har slappat till på den fronten
 • Sitta på Västra kyrkogården och skriva
 • Köpa skivor - varför skulle jag sluta med det bara för att det är sommar?
 • Skriva minst en bra dikt och en intressant blogg som jag kan vara riktigt nöjd med
 • Njuta mer av vädret och spendera mindre tid framför datorn

  Ja, det är det jag kan komma på för tillfället iaf. Har ni några förslag på mer saker så säg gärna till så lovar jag att ta det under begrundande.

 • Thursday, June 08, 2006

  En Bloggares Anteckningar

  Visst. Jag är möjligtvis känd för att kunna tillbringa dagar framför min dator, men jag är ju absolut inte beroende! Lååångt ifrån. Jag har bara mycket att läsa, skriva, lyssna och titta på och kontakter att upprätthålla...
  Ehhh, så för att ge er en bild av vilka ställen som jag måste besöka varje dag (inte för att jag är beroende, utan för att... lära mig nåt nytt varje dag kanske...) så ska jag därför räkna upp dom och förklara varför jag är där nästan dagligen.
  Det första som kollas på dagen är min gmail. Jag menar, jag kan ju trots allt ha fått något livsviktigt sen senast (det har iofs inte hänt på typ, ja eller aldrig, men vem vet?!). Efter det så är det dags att logga in på diverse communities där jag är med. Den första är sockerdricka.nu. Ett ställe där man kan publicera foton, dikter, dagböcker etc. Den tittar jag mest in av ren rutin då jag knappt publicerar några grejor där längre. Numera är det mest för att läsa vad vänner har skrivit. Efter det så är det dags helgon.net. Ja, givetvis är jag där oxå. Vem är inte det liksom? Det är nog där jag är mest, både pga av det nog är den community som jag gillar bäst (även om den har sina brister) och för att det är där det är roligast folk. Som jag har nämnt vid ett tidigare tillfälle så har jag även en sida på myspace.com. Ett riktigt hemskt ställe faktiskt, men bra ur den synpunkt att man kan hitta ny, spännande musik och även läsa div. newsletters.
  Det är väl dessa ställen som jag absolut flitigast återkommer till, mest av gammal vana faktiskt.
  Sen har jag även en uppsjö av andra ställen som jag kollar regelbundet: först och främst några vänners bloggar och hemsidor. Vissa kollar jag dagligen, medans andra kollar jag på sin höjd varannan vecka eller så eftersom dom inte ofta uppdateras så ofta. Att räkna upp alla dessa bloggar/hemsidor är lite väl tidskrävande, men jag kan nämna några: Musikministern, Your Personal Trainer's Trip To Hell, Elnath och Frithiof Andersson.

  Sen får aftonbladet.se, göteborgsfria.nu och gp.se dagliga besök. Vem har sagt att jag inte hänger med i nyhetsflödet?
  Sen är ebay.com även en ny favorit för mig i jakten på bl.a. schyssta anticon-skivor. Trots allt så kan man göra riktiga fynd där.
  Nästan dagligen besöks oxå piratebay.org och newtorrents.info i jakt på roliga saker att ladda ner.
  Sen kan jag gissa på att säkert ett tiotal sidor till får väldigt regelbundna besök. Men beroende av nätet är jag ju absolut inte!!! Bara väldigt...intresserad...

  Wednesday, June 07, 2006

  Gnars Barkley


  Svar nej! Gnars Barkley och deras skiva "St Elsewhere" är verkligen inte bra!!! Visst är Danger Mouse en bra producent och visst har Cee-Lo gjort en del sköna grejor, men det här är totalt ointressant! Man hade ju lite hopp efter samarbetet dom två emellan på låten "Benzi Box" från DangerDooms lysande skiva "The Mouse and The Mask", men det var tydligen bara en engångsföreteelse. Gå inte på hypen!!!

  Mitt tips är dock att ni går in här och laddar ner just DangerDooms nya EP "Occult Hymn" helt gratis!

  Tuesday, June 06, 2006

  Prairie Wind

  Jag ska inte ljuga och påstå att jag någonsin egentligen har uppskattat Neil Youngs musik. Det mesta som har en country-känsla över sig går oftast helt bort när det gäller mig. Men efter att idag ha sett Jonathan Demmes konsertfilm "Neil Young: Heart of Gold" så kan jag nog ändå se vad det är som har gjort honom till en legend. Konsertupptagningen i filmen är från en konsert på Nashvilles legendariska Ryman Auditorium och bjuder på bra musik rakt igenom och helheten är oerhört varm och kärleksfull. Så antingen har jag haft fel angående Neil Young i alla dessa år, eller så är det bara ett tecken på att jag verkligen börjar bli gammal...

  Sunday, June 04, 2006

  Jennie Ståbis - "She Walks In Beauty"

  Efter att dom senaste veckorna nästintill spelat sönder Jennie Ståbis skiva "Second-Hand" så kom idag en liten räddning. Och denna kom i form av ett exklusivt smakprov från det kommande, än så länge obetitlade, skivan. Låten heter "She Walks In Beauty" , och visar återigen Jennies talang både som sångerska och låtskriverska. Även om låten som jag fått är en omixad råversion så finns allt där redan. Nakenheten, stämningarna och vemodet som jag tycker präglar så många av hennes tidigare material och som jag älskar.
  Frågan är dock om det har blivit en klar utveckling sedan tidigare material? Nja, det är lite svårt att säga. Låten är som sagt inte helt färdigmixad, och det är inte en av Jennies starkaste låtar, men den pekar otvetydigt åt rätt håll och jag ser om möjligt ännu mer fram emot skivan.
  Ifall ni vill läsa lite mer om Jennie, så kan ni även läsa mitt tidigare inlägg om henne här.

  Friday, June 02, 2006

  abr0001

  Så står den nu där, skivan som startade det hela.  Äntligen!!!

  Thursday, June 01, 2006

  The Pirate Bay


  Så var det då dags för det oundvikliga... Rätt eller fel?